środa, 11 grudnia 2013

Która kawusia jest najwyśmienitsza?



Producenci kawy prześcigają się w preparowaniu coraz to śmiałych sugestii kawy. Na półkach sklepowych możemy spotykać kawy mielone i rozpuszczalne. Prozaicznie w zestawie takiej kawusi znajduje się kawa arabica względnie także kawusia kawa robusta w rozmaitym zestawie procentowym. Na rynku pojawia się jeszcze sporzej nowin natomiast i sklepów internetowych, które oświadczają mieszanki kaw z różnych kącików świata. Zjadliwa kawa to taka, która nie tylko działa pobudzająco ale także ma dostatni smak.


Na co kierować uwagę przy zakupie kawusi?


O ile zdecydujemy się na kupno kawy przez internet, zadecydujmy wpierw czy zakupić arabikę lub robustę. To dwa najsmaczniejsze typy kawy, jakie różnią się odkąd siebie smakiem i pochłanianiami hodowli, które bezpośrednio mieszają się na późniejszy aromat także bukiet. Na ziemio 80 % upraw to Arabika, pozostające 20 % owo robusta.
Korzenie smakowitej kawy


Drugim istotnym czynnikiem jest ród kawy- kontekst w których ziarno kawowca rośnie mają jowialny oddziaływanie na jego zdanie, przeto niejednorodny bukiet smakowy.Uprawy górzyste są z większym natężeniem respektowane ze względu na to, że ziarno jest wonne i bardziej wartościowe.
Metoda rozdrabniania



Kawusia mielona i w zasadzie to jakim sposobem ją zmielimy ma doniosłość na bukiet smaku, kto przyjmujemy. Ziarno zmielone na sypki miał ma nieco inny smak i nadaję się aż do parzenia w tzw. kawiarkach albo kafetierach. Z kolei ziarno grubo zmielone ekstra wypróbuje się do ekspresów przelewowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz